Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pizza, az ezerarcú
  2015-10-14 22:46:04, szerda
 
   
  Pizza, az ezerarcú

Az olaszok csodálatos street foodja, a pizza népszerűsége régóta töretlen, nem is csoda, hiszen ezernyi változatban létezik, könnyű elkészíteni - és nagyon finom.

A pizza történetének szálai az ókori Itáliába nyúlnak vissza. Az i. e. 3. században már Marcus Porcius Cato megemlíti emlékirataiban a lapos kerek tésztát, amelyet olívaolajjal, gyógynövényekkel ízesítettek. I.e. első században az Aeneis-ben Vergilius is megénekelte a pizza ősét, a vendégvárásra igen alkalmas lapos kenyeret.





Univerzális étel, ha otthon készítjük, családi vacsorának vagy vendégeskedésre is tökéletes a pizza

Pizza, a lapos kenyér

A lapos, fűszeres kenyér felfedezésének jogát persze nem a taljánok birtokolták egyedül, de a majdan kialakuló pizza előfutára mégis csak az ő kemencéjükben sülő, olykor sajttal finoman meghintett kenyérféle volt. A pizza kifejezés is ennek a kenyérnek az meghatározásából ered. A pinsa, azaz lapos kenyér szó ferdüléséből létrejövő pizza szó ma már egyet jelent a feltéttel készített kenyerek széles tárházával.

A lapos kenyér Itáliában való megjelenésének több eredettörténete is van, de a nemrégiben Veneto tartományban talált bronzkori ,,pizza"-maradvány tanúsága szerint ez a fajta élelmiszer szinte egyidős a taljánokkal. A hamuban megőrzött városok, Pompeii és Herculeanum területén is találtak pizza sütésére alkalmas eszközmaradványokat.

A pizza előfutára - egyszerűségéből fakadóan - a középkorban már az olasz parasztság egyik kedvelt étele volt. A kilapított kenyértésztát olívaolajjal megkenték, kevéske zöldfűszerrel megszórták, és máris kész volt a könnyedén vihető, laktató finomság. A pizzává válás következő meghatározó állomása a kenyér sajttal történő megszórása volt, majd a - 16. század óta Itáliában lévő, de fogyasztásra alkalmatlannak ítélt - paradicsom dél-itáliai diadalútjának köszönhetően kezdetét vette a modern értelemben vett pizza kialakulása.

A paradicsomszósz színrelépése

Nápolyban és környékén először a mélységes szegénységnek köszönhetően vetemedtek rá az addig mérgezőnek hitt növény termésének fogyasztására. A félelem nem volt alaptalan, a paradicsomban lévő savak kioldották a kor óntálcáiból a mérget, így ilyen tálalásban tényleg nem volt ajánlatos fogyasztani őket. De ónmentes környezetben a paradicsomból csodás ragukat lehetett készíteni, amelyek hamarosan meghatározták a régió, majd az egész csizma gasztronómiáját. Ez alól természetesen a pizza sem lehetett kivétel.

A 19. századra a pizza kiforrta magát, olyannyira, hogy a 1830-ban megnyílt Nápoly első pizzériája a Antica Pizzeria Port'Alba, amelynek elődje már 1738 óta készítette a feltéttel készített kerek kenyérlepényeket.

Ekkortájt már nem csak a szegények eledele volt a pizza, hanem az itáliai uralkodó-osztály tagjai között is akadtak rajongói, mint például Maria Carolina d'Asburgo Lorena, Nápoly királynéja és férje, IV. Ferdinánd. Az uralkodópár annyira kedvelte a pizzát, hogy a nyári palotájukba, Capodimonte-ba, kifejezetten pizzasütésre alkalmas kemencét építettek.





Bazsalikom, mozarella, paradicsom - nemzeti színek a Margherita pizzán

A pizza hódító útja

Az igazi, egész Itáliára kiterjedő népszerűséget azonban a pizza egy másik uralkodópárnak köszönhette. 1889-ben Nápolyba látogatott I. Umberto király és felesége Margit, azaz Margherita királyné. Az akkor már pizza-nagyhatalomként ismert Nápolyban érkezve felkérték a környék legnépszerűbb pizzaioliját, azaz pizzasütő mesterét, név szerint Rafaele Espositót, hogy készítsen nekik a hely jellegzetes fogásából. Esposito három pizzát készített a királyi párnak, amelyek közül egy az olasz egységet, az új olasz zászlót jelképezte. A pizzán a pirost a paradicsom, a fehéret a bivalymozzarella, a zöldet pedig a friss bazsalikom jelölte, és a király pár előtti tisztelgés gyanánt a frissen kreált pizzát Pizza Margheritának keresztelték el. A nápolyi pizza diadala azóta is tart, az Esposito alkotta pizza vált az etalonná, amelyet a világ minden pontján készítenek.

Az európai sikerek után az Amerikába érkező olasz bevándorlókkal új kontinens meghódítására készült a pizza. A szegények eledelének tartott tésztaféleség az új hazában is hamar megjelent. 1905-ben Gennaro Lombardi volt az első, aki engedélyért folyamodott New York város vezetéséhez, hogy pizzát árulhasson a Spring Streeten lévő vegyeskereskedésében, amelyet az engedély kézhezvétele után átkeresztelt "Patriaca della Pizza"-nak. Ezt követően az olaszok lakta környékeken hamar elszaporodtak a pizzériák, amelyek egy idő után már nem csak az olasz szegényeknek kínáltak olcsó megoldást.

Az amerikai pizza-imádatnak újabb lökést adott a második világháború, hiszen az egykor Olaszországban állomásozó amerikai katonák előszeretettel fogyasztották az Európában megkedvelt pizzát. Az amerikai pizza alapköveit a háború alatt Nápolyban szolgáló Ira Nevin fektette le, aki megalkotta az első gázzal működő pizzasütő kemencét. Ez a kemence tette lehetővé, hogy a pizza széles körben elterjedjen Amerikában.





A finom, fűszeres paradicsomszósz nagon fontos a jó pizzához

Pizza-változatok

Fast food jellege miatt - évezredes múltja ellenére - a pizza a modern életstílusnak is könnyedén megfeleltethető. A pizzát nem csak ebédre ehetjük, hanem ideális baráti, családi összejövetelekre is.

A pizzának rengeteg változata ismert. A vékony tésztás pizza mellett ott a főleg Szicíliában honos - s az amerikaiak által is nagyon kedvelt - vastag tésztás pizza, illetve a mi lángosunkra igencsak emlékeztető pizza fritta, amely olajban hirtelen kisütött, sok esetben töltött pizzatésztát takar.

A tészta sokszínűsége mellett a feltétek adta változatosság teszi univerzális étellé a pizzát. A könnyen variálható feltétek ellenére vannak bevett, megszokott párosítások, amelyeket szinte minden pizzéria kötelességének érez étlapon tartani. Ilyen a pizza marinara, amelynél a paradicsomszószt szardella, oregánó és sok fokhagyma egészíti ki, vagy a pizza napoli, amely szardellával és mozzarellával készül. A rengeteg feltét ellenére az eredeti olasz pizzákat az egyszerűség jellemzi, egy-egy pizzán viszonylag kevés feltét jelenik meg.

A klasszikus változatok közé tartozik az articsókával, főtt tojással megbolondított Capricciosa, a gombával, prosciuttóval gazdagított Veronese, a négyféle olasz sajttal megszórt Quattro Formaggi, vagy az évszakokat jelképező feltétekkel készülő Quattro Stagioni.





Vendégvárónak, partira istökéletes a pizza, főleg mini változatban

A szicíliaiak által kedvelt, vastag tésztás pizzaként is emlegetett kenyérlepényen, a Sfincionéra általában paradicsom, vékonyra szelt hagyma, szardella került. Nagy ritkán casciocavallo sajtot is tettek rá, majd kis oregánóval fűszerezték.

A ma kapható pizzák esetében azonban már a határ a csillagos ég. A pizzát készíthetjük vékony vagy vastag tésztával, a tészta alapját adó liszt is szinte bármilyen lehet. A tésztakorongra kerülő alapszószból is többféle között válogathatunk. A hagyományos, paradicsomos szósz mellett bizonyos feltétek ízvilágához jobban stimmel a tejfölös, krémes alap, de ezeken kívül szinte bármilyen kreáció elképzelhető.

A feltétek között szerepelhetnek a különféle sonkák, felvágottak, kolbászok, de kisütött, vékonyra szelt húst is tehetünk a tésztára. A zöldségek közül is szinte bármi belefér egy jó pizza feltételei közé, bár bizonyos alapanyagokat nem árt előpárolni, hogy sütéskor megpuhuljanak. A zöldségek mellett a gyümölcsök közül is szemezgethetünk. Klasszikus pizzafeltétnek számít az ananász, de akár körtét, vékonyra szelt almát is tehetünk a pizzára.

A pizza fontos eleme a sajt. A sajt mibenléte sokban meghatározza a pizza ízvilágát. A négysajtos pizza esetében négy karakteres sajt verseng a figyelmünkért, azonban ha a feltétek széles repertoárjának összefogására van szükség, akkor inkább egyféle, a feltétek ízvilágával harmonizáló, jól olvadó sajtra van szükség. A magyar háztartásokban leggyakrabban reszelt trappista kerül a pizzákra. Érdemes azonban kipróbálni az olasz pizzákon gyakorta fellelhető scamorzát, vagy a már korábban említett mozzarellát tenni.

A pizza formáját is magunk határozzuk meg. A klasszikus kerek pizza mellett kipróbálhatjuk a családbarát, gáztepsire formázott kenyérlepényt is, illetve készíthetünk calzonét is, ami a kerek pizza töltött verziója, egyfajta óriás, töltött kenyérlángos. Ha feltétek nélkül készítjük, akkor tulajdonképp focacciát kapunk, s ha a friss tésztából vékony rudakat sodrunk, akkor máris kész a grissini.





Szinte bármilyen feltét kerülhet a pizzára, vendégeink, családunk ízlésére szabhatjuk

A pizza otthoni sütésénél nagyon fontos az időzítés. A lehető legmelegebb fokozaton kell, hogy duruzsoljon a sütő, elő kell készíteni a feltéteket és a pizzára kerülő szósznak is késznek kell lenni, sőt az az ideális, ha a szósz ekkorra már valamelyest ki is hűlt.

Ezek után jöhet a pizza összeszerelése. Kis réteslisztes felületen kinyújtjuk, majd pizzatepsire vagy sütőpapíros tepsire fektetjük. Ezután jöhet rá vékony rétegben a szósz, arra pedig a kívánt feltétek sora. Ezután gyors ütemben mehet is a sütőbe a tészta. A vékony tésztás pizza egy 250 fok környékén üzemelő sütőben nagyjából 10-15 perc alatt sül készre. Ha vastagabb tésztával kívánjuk elkészíteni a pizzát, akkor a sütési hőt vegyünk vissza 180-190 fok közé, hogy a tésztának legyen ideje átsülni, mielőtt a feltétek menthetetlenül elszenesednének.

Az olaszoknál a pizzafeltétek közé tartozik néhány olyan alapanyag is, amelyet csak a sütőből kikapott tésztára szórnak rá. Érdemes kipróbálni a rukkolával vagy a crostatára szánt paradicsommártással kicsit meghinteni a még meleg pizzát, és úgy kínálni a családunknak, barátainknak.

A sós hangvételű pizzák mellett az utóbbi években megjelentek az édes pizzák is, amelyek már az olasz pizzériákban is utat találtak magunknak. Ezek a desszert pizzák általában édesített, előre megsütött tészta alapon pihennek, erre kerül a szósz (ami lehet mogyorókrém, vaníliakrém, joghurt, vagy például bármilyen lekvár), s végezetül jöhetnek rá a feltétek, gyümölcsök, krémek, habcsókok formájában.





Ha kicsi pizzákat készítünk, játszhatunk az ízekkel, feltét-összeállításokkal

Pizza

Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2 dl meleg víz
1-2 evőkanál olívaolaj
2 csipet só
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg mascarpone
A paradicsomos raguhoz:
40 dkg hámozott paradicsom konzerv formájában
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
A feltéthez:
20 dkg sonka
30 dkg scamorza sajt

Elkészítés: A liszthez hozzámorzsolom az élesztőt, majd pici sót adok hozzá. Kimérem a langyos vizet, az olajjal és a mascarponéval együtt a liszthez adom. Alaposan átdolgozom a tésztát, majd egy nagyobb tálba teszem, konyharuhával letakarom, majd egy órát hagyom pihenni.
Amíg kel a massza, addig elkészítem a ragut. Olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Sózom, borsozom, majd felöntöm a paradicsomkonzervvel, és úgy fél óráig nagyon takarékon hagyom rotyogni.
A kész tésztát lisztes deszkára borítom. A tészta meglehetősen lágy, de érdemes nem agyon lisztezni, mert ettől a lágyságától lesz kisütve olyan, de olyan finom.
A tésztát 4 gombócra szedem, 10 percet pihentetem, majd lisztes deszkán kinyújtom. Sütőpapíros tepsikre teszem. A ragut eközben kissé hagyom kihűlni, és elosztom a négy pizzán, s ráteszem a feltéteket.
A pizzákat a 250 fokos légkeverésen duruzsoló sütőbe tolom, és kb. 10-15 perc alatt készre sütöm.

Zöldfűszeres focaccia

Hozzávalók:
38 dkg finomliszt
2 dkg sikér
2 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál cukor
2 csipetnyi só
7 g szárított élesztő

Elkészítés: A lisztet összekeverem az élesztővel és a sikérrel. A vizet kimérem, hozzáadom az olajat. A liszthez szórom a fűszereket, a cukrot és a sót, majd hozzáöntöm az olajos vizet, és alaposan kidolgozom. Nagyjából egy órát hagyom, hogy meleg helyen megkeljen.
A sütőt 225 fokra melegítem (alsó-felső + légkeverés), s miközben felfűt a sütő, ujjnyira nyújtom a tésztát. sütőpapíros tepsire fektetem s kicsit hagyom pihenni.
Ezután ujjammal benyomkodom a felületét, és olívaolajjal megkenve a sütőbe tolom. Világos aranybarnára sütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd vastagabb szeletekre vágva tálalom.

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Praktikus
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: meghatározásából, kenyérlepényeket, összejövetelekre, gyógynövényekkel, bivalymozzarella, paradicsomszószt, eredettörténete, egyszerűségéből, szemezgethetünk, paradicsomszósz, nagyhatalomként, megfeleltethető, elszenesednének, vendégeskedésre, gasztronómiáját, kipróbálhatjuk, kenyérlepényen, olaszországban, háztartásokban, hozzámorzsolom, uralkodópárnak, megbolondított, pizzafeltétnek, összeszerelése, felfedezésének, menthetetlenül, előszeretettel, kötelességének, repertoárjának, bevándorlókkal, szerepelhetnek, megjelenésének, tésztakorongra, alkalmatlannak, emlékirataiban, változatosság, olaszok csodálatos, pizza népszerűsége, pizza történetének, ókori Itáliába, lapos kerek, pizza ősét, vendégvárásra igen, lapos kenyér, taljánok birtokolták, majdan kialakuló, pizza kifejezés, meghatározásából ered, feltéttel készített, nemrégiben Veneto, fajta élelmiszer, hamuban megőrzött, Marcus Porcius Cato, Aeneis-ben Vergilius, Antica Pizzeria Port, Maria Carolina, Asburgo Lorena, Rafaele Espositót, Pizza Margheritának, Gennaro Lombardi, Spring Streeten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Mai harmónia kártyám  Akarat  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  képre írva  Akarat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Nem számIt  Gonosz démon-álarc  Png kislány  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Radikális szeretet  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  képre írva  Nagyi telefonál  Szabolcska Mihály – Ákác...  Reménység és erő Krisztustól e...  Akarat  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Őrizkednünk kell...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png nő  Kellemes délutánt kívánok  Nem méltó hozzád  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Zilahy Lajos gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Sose bánj semmit  Szívem  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Őrizkednünk kell...  Ne kapaszkodj magasabbra,  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Krisztinától  A sors  Gonosz démon-álarc  Png lepke  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Facebookon kaptam  Png cica  Éretlen vers  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Elköszönt  képre írva  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem tiéd  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
olaszok csodálatos, pizza népszerűsége, pizza történetének, ókori Itáliába, lapos kerek, pizza ősét, vendégvárásra igen, lapos kenyér, taljánok birtokolták, majdan kialakuló, pizza kifejezés, meghatározásából ered, feltéttel készített, nemrégiben Veneto, fajta élelmiszer, hamuban megőrzött, pizza előfutára, olasz parasztság, kilapított kenyértésztát, könnyedén vihető, pizzává válás, kenyér sajttal, modern értelemben, paradicsomszósz színrelépése, mélységes szegénységnek, addig mérgezőnek, paradicsomban lévő, paradicsomból csodás, egész csizma, pizza kiforrta, 1830-ban megnyílt, szegények eledele, itáliai uralkodó-osztály, uralkodópár annyira, nyári palotájukba, pizza hódító, másik uralkodópárnak, környék legnépszerűbb, hely jellegzetes, királyi párnak, zöldet pedig, friss bazsalikom, frissen kreált, nápolyi pizza, világ minden, európai sikerek, szegények eledelének, engedély kézhezvétele, olaszok lakta, olasz szegényeknek, amerikai pizza-imádatnak, második világháború, egykor Olaszországban, amerikai pizza, háború alatt, első gázzal, kemence tette, pizza széles, modern életstílusnak, pizzának rengeteg, vékony tésztás, főleg Szicíliában, amerikaiak által, tészta sokszínűsége, feltétek adta, könnyen variálható, pizza marinara, paradicsomszószt szardella, pizza napoli, rengeteg feltét, eredeti olasz, egyszerűség jellemzi, klasszikus változatok, négyféle olasz, évszakokat jelképező, szicíliaiak által, pizzát készíthetjük, tészta alapját, tésztakorongra kerülő, feltétek között, különféle sonkák, zöldségek közül, zöldségek mellett, gyümölcsök közül, pizza fontos, sajt mibenléte, pizza ízvilágát, négysajtos pizza, feltétek széles, feltétek ízvilágával, magyar háztartásokban, olasz pizzákon, pizza formáját, klasszikus kerek, kerek pizza, friss tésztából, pizza otthoni, lehető legmelegebb, pizzára kerülő, szósz ekkorra, pizza összeszerelése, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1887
  • e Hét: 16759
  • e Hónap: 30664
  • e Év: 160371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.